mandag 23. januar 2012

Mobbing i skolen - hvorfor blir vi aldri kvitt det?




"Jens er i kjempe humør, han har fått på seg fin stasen, han skal på nyttårsball på skolen. To timer før det begynner er han klar. Forventningene og gleden er stor. Han drar på ballet tre kvarter før det starter, klarer ikke vente lenger. Skoleballet er slutt. Gutten er innesluttet, han har akkurat tørket tårene. Han forteller han har slått seg. Det var ikke tilfelle. Han ble avvist av sine nærmeste kammerater."
Dette kan være en opplevelse mange barn har følt på. Dagens skoler sliter med mobbing fortsatt. Dette er et meget alvorlig tema og det kan aldri snakkes nok om. Det å kjenne på den følelsen av å bli avvist for barn kan ha et katastrofalt utfall.  Regjeringen laget høsten 2011 et manifest om mobbing. Dette omhandler alle kommunene i landet vårt om å ta tak i dette som et felles ansvar. Det skal avholdes en kampanje ihvertfall en gang i året. Kommunene og skolene har selv et ansvar for at dette blir tatt alvorlig. Reidun Engebretsen er spesial konsulent innen grunnskoleetatens team i Fredrikstad Kommune. Hun sier at kommunen tar dette alvorlig. Dette skal bli fulgt opp av egne folk fra kommunen som skal jobbe tett med skolen for å forebygge mobbing.
Det finnes noen eksempler på at det virkelig nytter å kjempe for denne grusomme handlingen. Hun forteller om Engebråten Skole som vant førstepris i kategorien "Arbeid mot mobbing, vold og rasisme - for mangfold mot fordommer" og ble belønnet med 25 000 kroner. Videoen om Engebråten Skole.  Dette arbeidet denne skolen viser til bør være en inspirasjon til andre skoler i landet. Vi kan alle gjøre noe, det er vårt ansvar som voksne å sette igang tiltak for dette problemet, sier Reidun Engebretsen. 
Foreldrene og samfunnet er en stor resurs for barna.  Forskerne sier at alle foreldrevariablene, dvs. psykiske vansker hos foreldrene, alkoholbruk, sosialt nettverk, økonomiske problemer, arbeidsløshet og skilsmisse, har en direkte sammenheng med psykiske vansker blant ungdom. Det å være sammen med venner på fritida, foreldre som involverer seg og sosial støtte fra venner var de viktigste beskyttende faktorene blant dem som ble undersøkt. Mobberen og den som blir mobbet, lider begge av psykiske problemer. Han som blir mobbet lider av frarøvet frihet,  ikke tro på livet og svekket selvfølelse. Mobberen for at  han ikke blir sett, å tråkker på andre for å lykkes selv.
Kampanjer og forebygging av mobbing , må skje kontinuerlig - det kan redde liv! Vi oppnår størst forebyggende helsegevinst hvis vi bedrer oppvekstmiljøet for barn flest, sier prosjektleder ved Folkehelseinstituttet, Kristin Schjelderup Mathiesen. 
Se Kjetil og Kjartans tips om mobbing! 

1 kommentar:

  1. Likte:
    1. Godt bildebruk. Fikk tydelig frem hva det handler om..
    2. Bra skrevet, mye fakta opplysninger.. Virker troverdig på den fronten.
    3. Bra kildehenvinsning

    Likte mindre:
    1. Savnet en mer tilknyttelse til Jens.
    2.

    SvarSlett